نقش حیاتی تهیهکنندگان در صنعت موسیقی: از تولید تا موفقیت تجاری
وظیفه تهیهکنندهی موسیقی این است که با برخورداری از دانش موسیقی، مهارتهای مدیریت پروژه و شناخت فناوریهای لازم برای میکس و ضبط، روی مراحل ساخت آهنگ نظارت کند. اکثر قطعات موسیقی حرفهای ضبط شده، مراحل تولید خلاقانهای را پشت سر میگذارند تا به دست شما برسند. تهیه کننده موسیقی، مدیریت روند ساخت و ضبط خلاقانه و همگام با فناوری یک آهنگ را به عهده دارد. فرقی نمیکند که محصول نهایی تکآهنگ باشد یا یک آلبوم کامل؛ در هر صورت تهیهکننده وظیفه دارد روی مراحل ساخت اثر نظارت کند تا نتیجه به بهترین شکل ممکن ارائه شود. انجام این وظیفه مستلزم داشتن دانش تولید محصولات استودیویی و شناخت کلی از موسیقی است.
یکی از افراد مهم و تأثیرگذار در تولید موسیقی، تهیهکنندهی اثر میباشد. در دنیای موسیقی این عنوان مربوط به شخصی است که مراحل مختلف ضبط و میکس آثار موسیقی با هدایت و نظر او انجام میشود. نقش اصلی او نظارت بر کل تولید یک آلبوم، از کار کردن با مهندسین صدا، مدیران، ترانهسرایان و هنرمندان گرفته، تا ایجاد محیط منسجمی است که همه دستاندرکاران بتوانند با هم در آن کار نموده و آلبومی را تولید کنند که همه را به هیجان آورد. مهمتر از همه اینکه، تهیهکننده مسئول تولید اثری با کیفیت و قابلرقابت در بازار است.
تهیهکننده دارای وظایف بسیار متنوعی در فرایند تولید اثر هنری است. ایدهپردازی دربارهی اثر هنری، گزینش آثار منتخب از میان ایدههای موجود یک هنرمند یا گروه هنری و کمک به ارتقاء سطح کیفی موسیقی، متن ترانه، و تنظیم آثار، بخشی از فعالیتهای اصلی یک تهیهکنندهی موسیقی است. درمورد سایر وظایف تهیهکنندههای موسیقی میتوان به این موارد اشاره کرد: انتخاب موزیسین جهت اجرا و ضبط قسمتهای مختلف یک اثر موسیقایی از جمله تکنوازیها؛ همراهی در فرایند آهنگسازی؛ تغییر و بهبود تنظیم اثر موسیقایی؛ رهبری نوازندگان و خوانندگان در فرآیند ضبط.
تهیهکننده معمولاً ناظر تمامی مراحل ساخت یک اثر، از مرحلهی بازتولید تا ضبط صدا و میکس ومسترینگ است و در برخی موارد بهطور مستقیم عملیات ضبط صدا، میکس و مسترینگ را برعهده میگیرد و در غیر این صورت مسئولیت عملیاتی را به مهندسین صدا میسپارد.
در رابطه با میکس و مسترینگ بخوانید:
تهیهکننده موسیقی نقشهای مختلفی دارد اما چهار نقش او بسیار حیاتی هستند:
- برنامهریزی و بودجه
اولین مسئولیت تهیهکنندهی موسیقی، برنامهریزی جلسات ضبط با بودجهی در نظر گرفتهشده و هدایت صحیح نوازندگان و موزیسینها در طی این جلسات است. بهعلاوه، تضمین موفقیت فنی و تمامیت هنری پروژه نیز یکی از مسئولیتهای مهم اوست.
- شکل دادن به موسیقی
تولیدکنندهی موسیقی باید بداند چطور اثر خام یک هنرمند را برداشته و آن را تبدیل به آهنگ نهایی کند. این وظیفه هم جنبهی هنری و هم جنبهی تجاری دارد. اثر نهایی باید بیانگر قصد و احساس هنرمند و از طرفی نیز مناسب سلیقهی طیف گستردهی مخاطبان باشد.
- نظارت بر اجرا
تهیهکننده باید بتواند بهترین اجرای اعضای گروه را تشخیص دهد و آن را عملی کند. برخی معتقدند که اگر اجرا، عوامل تولید را تحتتأثیر قرار دهد، پس شنوندگان را نیز تحتتأثیر قرار خواهد داد.
- ایجاد تعادل
تهیهکنندهی موسیقی باید بین ضرورتهای کار و عناصر خلاقانه، تعادل درستی ایجاد کند. یک تهیهکنندهی ماهر میتواند به کمک «حسوحال»، بین این دو عنصر متضاد تعادل برقرار نماید.
در واقع وظیفهی تهیهکنندهی موسیقی یک کار خاص نیست بلکه مجموعهای از عوامل، کارها و مهارتهاییست که با انجام درست آنها یک اثر موسیقیایی به موفقیت میرسد. هر چه بیشتر به این مهارتها مسلط باشیم تأثیر مستقیم در موفقیت آن اثر خواهد داشت. از جمله این مهارتها میتوان به ایدهپردازی و ساخت موسیقی، نظارت بر ضبط موسیقی، هدایت و رهبری موسیقیدانان و برنامهریزی و تأمین بودجه برای تولید و تبلیغات اشاره کرد.
چشمانداز شغلی
تبدیل شدن به یک تهیهکنندهی موسیقی به طور بالقوه میتواند به یک حرفهی عالی منجر شود. افرادی که علاقهی زیادی به موسیقی و فناوری دارند، میتوانند در طول زمان شغل مناسبی را ایجاد و حفظ کنند. بااینحال، این چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد. متعهد بودن و جدی بودن در مورد تولید بهترین اثر ممکن، سهم بسزایی در حفظ یک حرفهی فعال و رو به رشد در هر جنبهای از صنعت موسیقی، از جمله تولید موسیقی، خواهد داشت. به دانشجویانی که علاقهمند به دنبالکردن حرفهای به عنوان تهیهکننده موسیقی هستند، توصیه میشود تمام موارد دخیل در این حرفه، از جمله جنبههای خلاقانه و فنی، را دقیق مطالعه کنند و همچنین یاد بگیرند که چگونه تجارت موسیقی عمل میکند. خبر خوب این است که همیشه تقاضای زیادی برای تهیهکنندگان موسیقی بااستعداد و ماهر وجود خواهد داشت زیرا همیشه نیاز به موسیقی جدید وجود دارد. مخاطبان و طرفداران هرگز راضی نمیشوند که فقط به آهنگهای سال گذشته گوش دهند، و همیشه هنرمندان جدید و تازهای وجود خواهند داشت که به یک تهیهکننده نیاز دارند به آنها کمک کند تا جاهطلبیهای هنری و حرفهای خود را تحقق بخشند.
از آنجایی که یک تهیهکننده، مشارکت بسیار زیادی در صدای ضبط نهایی دارد، این نقش در شکلدادن به بینش برای یک فرآیند خلاقانه مهم است؛ فرآیندی که میتواند منبع رضایت عمیق شخصی و هنری باشد. هدف تهیهکنندگان موسیقی، تولید موسیقیای است که به گوش خودشان خوب به نظر بیاید، به این امید که دیگران نیز آن را دوست داشته باشند. تهیهکنندهی موفق، یک رهبر تیمی ماهر است که میتواند افراد را برای دستیابی به اهداف بزرگ دور هم جمع کند.
داشتن یک شبکهی فعال متشکل از سایر متخصصان صنعت موسیقی، جنبه مهمی برای ایجاد حرفهای قوی به عنوان یک تهیهکنندهی موسیقی است. ساخت چنین شبکهای نیازمند صرف زمان و تلاش است، اما ارزش این سختی را دارد زیرا اکثر تهیهکنندگان کار خود را اینگونه پیدا میکنند. تقریباً هرگز نمیتوان یک آگهی شغلی برای تهیهکنندگان موسیقی دید، بنابراین اکثر فرصتها از طریق داشتن یک شبکهی ارتباطی قوی به دست میآیند.
یکی از راههای کسب اطلاعات بیشتر در مورد صنعت و نقش یک تهیهکننده و در عین حال توسعهی شبکه، پیوستن به سازمانهای حرفهای و شرکت در کنفرانسها و رویدادهاست. راه دیگری که تهیهکنندگان میتوانند کار خود را به دست آورند و شبکهی ارتباطیشان را افزایش دهند این است که در جایی که نوازندگان دور هم جمع میشوند، وقت بگذرانند. معمولاً این به معنای حضور در یک شهر بزرگ یا شاید ثبتنام در یک برنامه کالج یا دانشگاه است. رفتن به کلوبهایی که در آن نوازندگان و گروههای موسیقی اجرا میکنند، یافتن گردهماییهای خودمانی یا کافههایی که در آن نوازندگان دور هم جمع میشوند، و نواختن ساز یا آواز خواندن در یک گروه، راههای عالی برای معرفیشدن به نوازندگان و هنرمندان جویای نامی است که ممکن است به تهیهکننده نیاز داشته باشند. یکی دیگر از راههای عالی هم برای یادگیری و هم کار کردن، به وسیلهی کارآموزی برای یک تهیهکنندهی معتبر یا در یک استودیوی ضبط یا ناشر موسیقی است.
همچنین موزیسینهای حرفهای هم هستند که در سازمانهای اجتماعی کار میکنند. یک تهیهکننده گاهی میتواند ارتباطات کاری عالی را فقط با بودن در کنار سایر نوازندگان و پیدا کردن دوستان جدید ایجاد کند. درحالیکه چشمانداز شغلی برای تولیدکنندگان موسیقی بسیار خوب است، اما رقابت زیادی وجود دارد، زیرا بسیاری از مردم میخواهند تولیدکنندهی موسیقی شوند. این بدان معناست که تولیدکنندهای که در حرفهی خود شروع به کار میکند باید پشتکار داشته باشد و سخت کار کند تا مهارتها و ارتباطات لازم را به دست آورد و بتواند در این صنعت موفق شود.